Skip to main content

Onder de kop “Mad Men nog niet verdwenen in de Belgische communicatiesector” verwees een artikel in De Tijd recent  naar een bevraging van Creative Belgium waaruit blijkt dat driekwart van de werknemers uit de sector van de reclame, pr en communicatie gebukt gaat onder stress. Ook meer dan drie op tien werknemers uit de sector zou al het slachtoffer geweest zijn van pestgedrag en/of seksisme. Het valt te verwachten dat ook in 2023 nog heel veel artikels zullen gaan over stress, burn-out en geluk en welzijn op het werkt. Want dat er iets schuurt blijkt uit het feit dat elke bevraging over langdurig zieken en absenteïsme weer wijst op almaar stijgende cijfers.  

Keer op keer kijken we ervan op, maar is het de volgende dag weer busines as usual.  In een artikel op Bloovi, vestigde Raf Stevens de aandacht op het belang van relatiekapitaal (https://www.bloovi.be/artikels/persoonlijk-groeien/2020/menselijkheid-als-nieuwe-trend-en-verhalen-als-betaalmiddel-om-relatiekapitaal-op-te-bouwen) om tot de menselijke verbinding te komen, waar we allemaal naar op zoek zijn.

 Het is dan ook geen toeval dat menselijkheid de jongste tijd zo centraal staat in de werken van belangrijke denkers. Denk maar aan het boek Humanocracy van Gary Hamel (https://www.linkedin.com/pulse/tijd-voor-meer-menselijkheid-humanocratie-geert-degrande/).  En ook het jongste boek van de Amerikaanse psychologe en arbeidsmarktexperte Alexandra  Levit (foto) is helemaal gericht op het belang van menselijkheid. De titel Humanity Works laat daar niet de minste twijfel over bestaan. Levit verwierf eerder wereldwijd bekendheid met haar vijftien jaar geleden verschenen boek They don’t teach corporate in college, een gids voor twintigers die de overstap maken van de schoolbanken naar de werkvloer. Dat boek is ondertussen aan een vierde herziene editie toe, omdat ook vandaag nog heel veel werkgevers en jonge werknemers ervaren dat een enorme kloof blijft bestaan tussen wat jonge professionals op de universiteitsbanken leren en wat werkgevers van hen verwachten als ze daadwerkelijk aan de slag gaan.

 Alexandra Levit houdt al sinds de publicatie van haar eerste boek een vinger aan de pols van wat er op werkplekken van grote bedrijven gebeurt en bericht daarover in onder meer The New York Times en Forbes.  

 In Humanity Works benadrukt ze wat iedereen natuurlijk weet: menselijk talent is hét middel om voorsprong te behouden op de concurrentie. Maar net het inzetten op het maximaliseren van de unieke vaardigheden van de medewerkers blijkt in zoveel organisaties nog altijd aartsmoeilijk te zijn. Het gevolg daarvan zien we elk jaar in de Gallup-cijfers: een enorm gebrek aan betrokkenheid, zoals onlangs ook nog werd verduidelijkt op een studiedag van Itinera. Johan Albrecht benadrukte dat alleen graag werken de vergrijzing betaalbaar zal houden.  

 In Humanity Works biedt Alexandra Levit een leidraad om het beste te halen uit de menselijke eigenschappen van creativiteit, beoordelingsvermogen, probleemoplossing en interpersoonlijke gevoeligheid. Door te onthullen hoe talent en machines na de verdere doorbraak van algoritmes echt naast elkaar kunnen werken en hoe organisatiestructuren wendbaarder en innovatiegerichter kunnen worden, bereidt dit boek CEO’s en HR-verantwoordelijken voor op het leiden van organisaties in de toekomst.  

 Humanity Works legt niet alleen de fascinerende trends van de toekomst van het werk uit, maar vat ook de belangrijkste trends van het vooruitstrevende academische en zakelijke denken samen om te laten zien wat bedrijven zoals Nestle, The Washington Post, Deloitte en Pepsi nu al doen om op een toekomstgerichte manier om te gaan met de disrupties op de werkvloer. En Levit toont aan dat alle efficiënte oplossingen te maken hebben met meer menselijkheid. Menselijkheid werkt, zoals de titel al aangeeft.    

Hr Info

Author Hr Info

More posts by Hr Info