Skip to main content

Mechelen, 7 oktober 2022 – Voor het tweede jaar op rij koppelt netwerkorganisatie ADM young professionals en seniors aan elkaar voor een mentor/mentee programma. Ze zullen een jaar lang van elkaar leren, ervaringen uitwisselen en elkaar ondersteunen, ook al werken ze voor verschillende bedrijven. Junior profielen die aan de slag zijn bij BDO, Telenet Business, Oracle… zullen senior managers van Microsoft, Proximus, de Nationale Loterij… prikkelen en omgekeerd. Gisterenavond werd het mentorship programma afgetrapt tijdens een ADM-speeddatingavond in Mechelen.

Door de grote interesse in het mentor/mentee programma is de groep waar ADM dit jaar mee aan de slag gaat uitgebreid van 10 naar 14 duo’s. Zowel de mentoren als de mentees van de vorige editie hebben hun enthousiasme gedeeld en collega’s aangezet om zich in te schrijven. Onder andere Rita Verreydt van Uptime (Cronos Groep) neemt voor een tweede keer deel: “Het is bijzonder om kennis en ervaring te delen met jongeren en als klankbord en/of spiegel te dienen. De mentee daarna zien doorgroeien in zijn/haar loopbaan geeft een warm gevoel en veel voldoening.”

De honger naar informeel bijleren is groot

Informeel leren, namelijk leren op een ongedwongen manier naast klassieke vooraf ingeplande opleidingen, vinden werknemers vandaag de dag heel belangrijk. Dit blijkt uit een bevraging onder ADM-leden waaraan 370 personen deelnemen. “We zien echter dat deze momenten nu vaak beperkt blijven tot gesprekken met directe leidinggevenden (47%) en eigen collega’s (71%). Toch blijkt uit het onderzoek dat ruim 9 op de 10 (92%) graag eens een kijkje zou willen nemen hoe het er bij een ander bedrijf aan toe gaat. 87% geeft aan veel te kunnen leren van mensen in een andere functie in een ander bedrijf. We willen niet alleen kennis opdoen, maar ook kennis delen met mensen uit andere bedrijven. Daar zetten we met dit mentor/mentee programma dus helemaal op in!”, zegt Ingrid Hoffman, General Manager van ADM.

Verder blijkt uit het onderzoek dat 44% van de werknemers de afgelopen twee jaar minder hebben bijgeleerd. De honger naar informeel bijleren – dat verder reikt dan een digitaal overleg – is dan ook groot: “Ik zou heel graag willen weten wat de handels- en denkwijze zijn van ‘rapid transforming businesses’, en dit liefst ook eens willen ervaren op de vloer zelf. Maar ook over persoonlijkere zaken zoals ‘hoe manage je best je werk – en privétijd’, een vraag waar ongetwijfeld iedere jonge papa wel al eens mee worstelt, zou ik graag kunnen sparren met mijn mentor”, aldus young potential Amir Oulad, IT Risk Officer bij Ypto (NMBS).

Isabelle Puskas, Go-to-Market Officer bij Telenet Business, heeft ook hoge verwachtingen van het programma: “Kunnen terugkoppelen met iemand die met expertise en een heldere blik de zaken bekijkt, lijkt me goud waard. Daarnaast wil ik het ook hebben over mijn ‘carrièrekoers’. Soms duizelt het me van al de boeiende projecten, leeropportuniteiten etc. Het bepalen van één richting en focus is in tijden van “information overload” broodnodig, maar zeker niet evident. Ik denk dat iemand met jaren ervaring op de teller mij hier zeker zal bij kunnen helpen.”

Hoe de juniors en seniors het programma dus concreet invullen en hoe intensief het contact wordt, kiezen de deelnemers zelf. Vorig jaar bleek al dat de aanpak soms heel verschillend was. Maar dat er veel fysiek overleg zal plaatsvinden, niet enkel buitenshuis maar ook op elkaars werkvloer, is nu al duidelijk: “Persoonlijk contact tussen mentor en mentee is cruciaal voor mij. Je kan bijvoorbeeld heel veel van elkaar leren door eens een namiddag in de schaduw van de andere mee te lopen en nadien van gedachten te wisselen over wat je gezien en gehoord hebt. Een aanrader!”, zegt Jan Ronsse, Managing Director bij Oracle.

Het mentor/mentee programma van ADM loopt een heel jaar. Na een zestal maanden, op 25 april 2023, is er een terugkeermoment voor alle deelnemers. Daar kunnen duo’s hun ervaringen al eens uitwisselen. Ingrid Hoffman, General Manager van ADM: “We proberen te zorgen voor een perfecte match tussen de duo’s. Dit heeft alles te maken met de persoonlijke klik tussen de senior en de young professional, en niet zozeer met de ‘kwaliteiten’ van de personen in kwestie of de sector of het bedrijf waar ze werken. Als die er is, gaan beide partijen zeker baat hebben bij het komende jaar.”

OVER ADM: Share & connect, become future-proof in a digital world

Al meer dan 20 jaar bundelt ADM de kracht van informeel leren met een sterk netwerk en inspiratie voor de toekomst. De ADM community is een unieke netwerkorganisatie waar open minded professionals hun kennis en inzichten met elkaar delen, duurzame relaties kunnen opbouwen en onderhouden, en geïnspireerd worden om future proof te denken en te worden. Door professionals samen te brengen uit verschillende sectoren, met andere achtergronden én verschillende profielen creëer je de ideale kruisbestuiving.

De veertien geselecteerde duo’s:

MentorMentee
Arnaud Bacros General Manager Belux, Dell TechnologiesJolien Van Waeyenberg HCM Solution Engineer, Oracle
Birgitta Brys Chief Operating Officer “Merchant Services”, WorldlineIlke Droogmans Product owner, Proximus
Geert Degezelle EVP, Telenet for BusinessJennifer Buyck Mid-market Account Manager, Dell Technologies
Geert Rottier Chapter Lead corporate sales, ProximusAmir Oulad IT Risk Officer, Ypto (NMBS)
Jan De Schepper Voorzitter ADMIsabelle Puskas Go-to-Market Officer, Telenet Business
Jan Ronsse Managing Director, OracleHanneke Verschaeve Sales Manager, Partena Professional
Johan Guelluy CIO, Partena ProfessionalKylie Vermeiren Business Analyst Operational Excellence, Proximus
Liliane Verreyen Directeur Generaal Persopoint, FOD BOSAMirte Boelen Junior Manager, BDO Belgium
Marijke Schroos General Manager, MicrosoftWouter D’Hondt Business Lead Data & A.I., Xylos
Philippe Urbain VP, GTM Infrastructure and Collaboration Europe, NTTPauline Pierart Lead External Communication, Partena Professional
Piet Van Petegem Chief Technology Officer, Nationale LoterijJulie Van der Cruyssen Sales Manager, Partena Professional
Rita Verreydt

Advisor Cronos Group & CEO, Uptime Group
Aleksander Jalnorovich

Consultant Digital, BDO Belgium
Stef De Mulder COO, SAPBert Vanderbeken Account Manager Transport & Services Sector, Inetum-Realdolmen
Werner De Laet VP GTM Infrastructure and Collaboration Europe, OrangeStijn Goedhuys Business Development Manager Zetes People ID Solutions
Admin

Author Admin

More posts by Admin