Skip to main content

Volgens de resultaten van een onderzoek van wervingsbureau Michael Page is minder dan één op de vijf Europese werknemers van mening dat zij de juiste baan hebben en geen andere functie hoeven te zoeken. Even verontrustend is dat slechts 10% van de ondervraagde werknemers zegt dat ze nog nooit een ander carrièrepad hebben overwogen. Met andere woorden: uit dit onderzoek zou blijken dat toch maar weinig werknemers echt het gevoel hebben op de juiste plaats te zitten. Het zal allicht mee verklaren waarom we nog altijd zoveel negatief nieuws te horen krijgen over burn-outs en een gebrek aan betrokkenheid.  

Werknemersbetrokkenheid op een historisch dieptepunt

Het onderzoek van Michael Page bij meer dan 6.000 Europese werknemers bevestigt alleszins dat mensen zich meer dan vroeger ernstige vragen stellen over hun carrièrepad. In die zin sluit het aan bij de fenomenen van “The Great Resignation” en de “quiet quitting”. Uit de cijfers blijkt namelijk dat slechts één op de vijf mensen het gevoel heeft de juiste baan te hebben. Hoewel het veranderen van baan tijdens de loopbaan  en omscholing tegenwoordig meer gangbare praktijken zijn in het leven van werknemers, zijn deze cijfers toch verrassend. Europese werknemers verschillen volgens het onderzoek wel van hun Noord-Amerikaanse tegenhangers in termen van betrokkenheid: volgens het Gallup State of the Global Workplace (2022) rapport voelt 14% van de Europese werknemers zich betrokken bij het werk, terwijl dat in de Verenigde Staten en Canada 33% is. Deze cijfers worden bevestigd door een stijgend verloop. Volgens de specialisten van Michael Page was het aantal Europese werknemers dat tussen augustus en oktober 2021 van baan veranderde hoger (+20%) dan voor dezelfde periode in 2019. De toename van het aantal jobwisselingen bij Europese werknemers is volgens Micheal Page een belangrijke reactie op de verschillende crisissen in het kader van de aanhoudende war for talent en een diepere zoektocht naar zingeving bij werknemers en kandidaten sinds de pandemie.  

De drie belangrijkste aspiraties van de werknemers 

Het rekruteringsbureau vroeg de deelnemers aan het onderzoek ook naar hun aspiraties voor 2023 en distilleerde daar drie duidelijke trends uit, die samen te vatten zijn met de woorden ‘zingeving’, ‘telewerk’ en ‘loonstijging’.  Uit de bevraging blijkt inderdaad dat   75% van de ondervraagde werknemers wil werken voor een organisatie die zich inzet voor duurzaamheid en die maatschappelijk verantwoord onderneemt. Daarnaast geeft 59% van de ondervraagden aan de voorkeur te geven aan organisaties die telewerk toelaten. Ook wil 57% van de respondenten graag een hoger loon, voornamelijk om een antwoord te kunnen bieden op de forse prijsstijgingen van voeding en energie en omdat de laatste loonsverhoging al dateert van enige tijd geleden. Die drie factoren zullen ongetwijfeld ook de komende maanden nog veel aandacht vragen van de People Managers in bedrijven, want employer branding om talent aan te trekken en te behouden blijft in elke organisatie hoog op de agenda staan.  

Hr Info

Author Hr Info

More posts by Hr Info