Skip to main content

Penneo opent kantoren in Gent om Belgische ambities waar te maken  

De opening van een kantoor in Gent moet voor het Deense Penneo, dat oplossingen biedt voor het digitaal ondertekenen van documenten, de springplank zijn om in ons land nog sterker te groeien. CEO Christian Stendevad heeft er alvast alle vertrouwen in. “Omdat onze klanten echte partners zijn, zitten zij mee aan het stuur van onze innovatie-inspanningen en zijn ze via reclame van mond tot mond ook echte ambassadeurs.”     

Sterke groei   

Penneo, dat een beursnotering heeft op de Nasdaq Kopenhagen, is al sinds 2014 internationaal actief met een oplossing voor het digitaal ondertekenen van documenten. Het bedrijf richtte zich in eerste instantie in de Scandinavische landen op accountants en kan er ondertussen prat op gaan zowat 2.500 klanten te bedienen. Sinds 2020 is het bedrijf ook op de Belgische markt actief en eind 2022 opende het een kantoor in het Meet District in de Gentse Ghelamco Arena. Daar hadden we een gesprek met CEO Christian Stendevad voor wie ons land geen onbekend terrein is, aangezien hij er als gevolg van de beroepsactiviteiten van zijn vader een deel van zijn jeugd doorbracht.

“We blijven snel groeien”, zegt Christian Stendevad. “Omdat onze oplossingen ook bij de ondertekening van documenten en contracten in andere domeinen zoals de bankensector, de vastgoedbranche en de HR-afdelingen van ondernemingen voor een forse tijd- en geldbesparing kunnen zorgen en omdat we een belangrijke bijdrage leveren tot de vermindering van de koolstofuitstoot. Omdat we bovendien service hoog in het vaandel dragen zijn onze klanten onze beste ambassadeurs.”        

Efficiënte beveiliging zorgt voor vertrouwen 

Iedereen die al eens te maken heeft met de vereiste ondertekening van jaarverslagen en auditrapporten weet dat het een hele klus kan zijn om de documenten op het juiste ogenblik bij de juiste persoon te krijgen. “Daar gaat heel wat tijd mee verloren”, zegt Christian Stendevad. “Onderzoek wijst uit dat daar gemakkelijk meerdere dagen over gaan. Terwijl het met onze digitale oplossing gewoon in een half uur kan. Want die kan volledig worden ingebed in een tool die de workflow kan sturen en bepaalt wie wat en in welke volgorde moet ondertekenen. Gecodeerde inhoud zorgt voor een optimale beveiliging zodat alleen de betrokkenen die kunnen lezen. We garanderen gedurende het hele proces de authenticiteit van het document en de gegevens die erin zijn opgenomen.” Penneo heeft bij de start fors ingezet op het overtuigen van de overheid dat ook met de digitale handtekening alles volledig conform de wettelijke bepalingen zou zijn.   “Ondertussen hebben we bewezen dat onze producten en diensten honderd procent betrouwbaar zijn, dat we voor onze klanten enorm veel tijd en geld besparen én dat we, omdat de documenten nier meer fysiek van de ene plaats naar de andere moeten worden gebracht, ook een forse bijdrage leveren aan de vermindering van de koolstofuitstoot.”    

Co-creatie  

Dat Penneo zich na de Scandinavische landen voor de verdere expansie in de eerste plaats op België richt heeft niets te maken met het Belgische verleden van Christian Stendevad, wel met het feit dat ons land al met de eID Itsme flinke stappen heeft gezet op weg naar de digitalisering. “We hebben Itsme in onze software geïntegreerd” geeft hij aan. “Zo gebruiken we een tool die de Belgen kennen en vertrouwen. Bij onze start in Denemarken hebben we precies hetzelfde gedaan en gebruik gemaakt van de mogelijkheden die werden gecreëerd omdat de overheid inzette op digitalisering en elektronische identiteit. En omdat we ons in eerste instantie hebben gericht op de markt van de accountantskantoren, hebben we voor de ontwikkeling ervan heel veel geleerd van de grote namen uit die sector, zoals PwC en Deloitte. We blijven heel sterk geloven in co-creatie. Daarom ook hebben we beslist om fysiek een kantoor te openen in België. Ik besef dat het op het eerste gezicht contradictorisch kan overkomen dat een bedrijf  als Penneo dat zo sterk de digitalisering promoot, toch ook fysieke aanwezigheid belangrijk vindt. Maar het is natuurlijk een én-én verhaal. We zouden dit gesprek bijvoorbeeld ook via Teams of Zoom kunnen voeren, maar dat zou niet hetzelfde zijn, als via deze persoonlijke ontmoeting. Alles draait uiteindelijk om mensen. En daar zetten we met onze 110 medewerkers ook heel hard op in. Aangezien we sinds de start in België in 2020 elk jaar ons klantenbestand verdrievoudigen, wilden we echt ook dichter bij hen zijn, en van hen leren zodat we ook bij onze innovatie echt kunnen focussen op hun noden.  Het zijn geen loze woorden als ik zeg dat klanten echt onze partners zijn, zoals blijkt uit het feit dat we hen, als we in België zijn, vaak ontmoeten voor een lunch of diner, gewoon omdat we elkaar graag mogen en een goed team vormen.”

Ken uw klant  

Precies door de gesprekken met de klanten is in co-creatie ook de functionaliteit Know Your Customer (KYC) ontwikkeld die aansluit op de verplichting die door de Europese anti-witwasrichtlijn is opgelegd aan financiële instellingen en andere gereglementeerde sectoren om de identiteit van hun klanten te verifiëren.   Dit vereist een uitwisseling van documenten, die via Penneo volledig digitaal kan verlopen. Penneo past deze KYC-toepassing momenteel ook aan aan de Belgische invulling van die Europese richtlijn. “Ook het feit dat we op die manier tegen fraude helpen strijden, past in onze missie om, net als door het beperken van de koolstofuitstoot, een belangrijke maatschappelijke bijdrage te leveren”, besluit Christian Stendevad.  

Over Penneo

Penneo is een Deens bedrijf dat genoteerd is aan de Nasdaq First North Growth Market Denmark en marktleider is in Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland. Het werd in 2014 opgericht in Kopenhagen door zes ondernemers, met als doel de rompslomp bij het ondertekenen van documenten terug te dringen. Aanvankelijk was het idee om pen en papier te vervangen door een nieuwe digitale pen, de ‘Pen-neo’. Vandaag biedt het bedrijf een ecosysteem van RegTech-oplossingen voor de automatisering van bedrijfsworkflows met betrekking tot klantonboarding (Penneo KYC) en het veilig ondertekenen en beheren van documenten (Penneo Sign). Penneo biedt bedrijven een efficiënte en goedkope tool om te voldoen aan wettelijke vereisten.

Hr Info

Author Hr Info

More posts by Hr Info